Sladká stévie – seznamte se
Služby
Zdravé stravování a snaha o štíhlou postavu vedou k vytlačování sacharidů z jídelníčku. Často se pak ale stává, že ačkoli je člověk nasycen, neustále má chuť na sladké. To je také častou příčinou porušení dodržování diety nebo následným jojo efektem po ní. Co dělat? Pomozme si zdroji z přírody. Velmi vhodnou je v tomto ohledu stévie sladká.
Jedná se o přírodní látku, která má výbornou sladkou chuť a vysokou sladivost. Přitom neobsahuje žádné kalorie, čímž se stává zdravou náhražkou cukru či umělých sladidel. Slouží nejen k oslazení čaje či kávy, může se používat místo cukru při vaření či pečení. Kromě dietářů ji ocení též diabetici. Sladké jsou už jenom syrové lístky této zelené rostliny, které dokážou sladkou chuť udržet ještě dlouho po rozžvýkání, čímž zamezí chuti na sladké a porušování zdravého životního stylu.
Jaké jsou její další výhody oproti klasickým cukrům a umělým sladidlům? Kromě již zmiňovaných sem patří také 200-300krát vyšší sladivost než u běžných cukrů, dále její schopnost udržovat v rovnováze cukr v krvi či schopnost regulace bakterií v ústní dutině.
Rostlinu si můžeme buď sami vypěstovat nebo ji prostě koupit – kvalitním zdrojem je například https://www.nakliceno.cz/stevie/sladidlo-300-tablet–18g/. Užívání zpracované rostliny je mnohem pohodlnější, koupíte již připravené sladidlo, nemusíte se s ničím obtěžovat. Pokud si ale přece jen rádi vše děláte sami, semínka či sazeničky lze zakoupit ve větších zahradnictvích. Pěstování není úplně jednoduché, protože během vegetačního období rostlina vyžaduje zvýšenou péči. Potřebuje světlo, stabilní teplotu kolem 20 °C a časté rosení. Pokud se ale vše zadaří, lze z jedné rostlinky získat až 250 g lístků, které lze uchovávat sušením či mražením.
Rostlina nese latinský název stevia rebaudiana Bertoni, který se překládá jako stévie sladká či cukerná, sladká tráva či medové lístky. Dorůstá do výšky 60-90 cm, hodně košatí a je tedy bohatá na nať i lístky. Původem pochází z Jižní Ameriky, konkrétně z Paraguaje. Teď už nezbývá než ji vyzkoušet na vlastní pěst.
Archivy
- Srpen 2024
- Březen 2024
- Únor 2024
- Listopad 2023
- Říjen 2023
- Září 2023
- Červenec 2023
- Červen 2023
- Květen 2023
- Březen 2023
- Únor 2023
- Leden 2023
- Prosinec 2022
- Listopad 2022
- Říjen 2022
- Září 2022
- Červenec 2022
- Červen 2022
- Květen 2022
- Duben 2022
- Březen 2022
- Únor 2022
- Leden 2022
- Prosinec 2021
- Listopad 2021
- Říjen 2021
- Srpen 2021
- Červen 2021
- Květen 2021
- Leden 2021
- Listopad 2020
- Říjen 2020
- Září 2020
- Červen 2020
- Květen 2020
- Duben 2020
- Únor 2020
- Leden 2020
- Prosinec 2019
- Listopad 2019
- Říjen 2019
- Září 2019
- Srpen 2019
- Červen 2019
- Květen 2019
- Únor 2019
- Prosinec 2018
- Říjen 2018
- Srpen 2018
- Červenec 2018
- Červen 2018
- Květen 2018
- Březen 2018
- Říjen 2017
- Červen 2017
- Říjen 2016
Calendar
Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |